Wandelroutes

Peebos wandelroute

Deze wandeling begint in het gehucht Peebos ten zuidwesten van Grootegast.
Het beginpunt ligt aan de Fryske Dyk. Hier is enige parkeergelegenheid in de bermen van de doodlopende weg.
De wandeling heet Groot Peebos omdat het een combinatie is van drie korte wandelingen in
dit gebied. Allereerst voert de tocht naar het Pettenpad 2.2 km. Dit pad geeft een leuke indruk van het verveningslandschap.

Bij het officiele beginpunt van het Pettenpad is een metalen doos opgesteld met daarin een beschrijving van het gebied. Na het Pettenpad gaat de tocht naar het Mellespad 3 km. Hier is ook weer een goede indruk van de vervening te krijgen. Bovendien zijn er allerlei vogels en andere dieren te zien. Aan het eind van het pad is weer een doos met informatie aanwezig. Via de Doezumertocht bereikt u het dorp Doezum.

Bij de kerk (scheve toren) staan enkele banken.
Tenslotte loopt u via de Kale Weg naar het begin van de Blode Fuottenpaad 1,5 km. Het is de bedoeling dat dit pad op blote voeten wordt afgelegd. Onderweg zijn allerlei leuke hindernissen aangebracht. Aan het eind van het pad staat een pomp, zodat u uw voeten weer schoon kunt spoelen.

Het blote voeten pad Opende.

Het blote voeten pad is een bijzonder pad… je mag er met blote voeten lopen

Een pad om te voelen, te ruiken, te horen. Een pad om te bungelen op een bak, te zweven tussen hemel en aarde, te mijmeren met je benen in het water en te klimmen in de hoogste kruin. ’t Blôde Fuottenpaad in Opende (Groningen) is een pad waarlangs en waarop van alles te doen is. Wat precies, merk je onderweg vanzelf. Het is veilig, maar door het onbekende toch een beetje spannend. Kinderen kunnen gerust mee,d e kleinsten wel onder leiding van een volwassen.

Natuur beleef je niet van buiten maar van binnen. En…’t Blode Fuottenpaad is gratis en altijd open! en op maar 4 km vanaf Strandheem.

Witte nonnen pad.

“Overal, waar je ook bent, hoor je, als je heel goed luistert, in het zuchten van de wind de stem van gedwarsboomde liefde. Nooit zal de ongelukkige stem van een doorkruiste liefde rust vinden, voor altijd zal zij galmend over het land jagen, meegevoerd door de vlagen van de wind.”

Zo begint de vertelling van de witte nonnen, bij het Witte Nonnenpad. Het lijkenhuisje van de kerk van Marum is het startpunt voor deze ervaringsroute door het Haarsterbos, langs de waterkerende Leidijk en over de Jilt Dijksheide. Tijdens de vertelling in het lijkenhuisje en de wandelroute door bos en heide neemt de witte non je mee naar de middeleeuwse geschiedenis van het landschap.